Japonya 6 Kasım 2019’da Toryu’da düzenlenen bir suya indirme seremonisiyle Lityum iyon bataryalarla enerji sağlayan ikinci denizaltısını donanmaya kazandırdı. Enerji destek sistemleri açısından devrim niteliğindeki bu mühendislik geliştirme ile Japonya, denizaltılarda lityum iyon bataryalar kullanan ilk ülke oldu.
Lityum İyon Bataryaların Avantajı
Şu anki denizaltılarda kullanılan kurşun asitli bataryalarla mukayese edildiğinde, lityum iyon bataryalar denizaltıların su altında kalış suresini bir kaç gün daha uzatıyor. Ek olarak kurşun asitli bataryaların enerjisi azaldığında yüzeye çıkıp dizel motorlar tarafından beslenmesi gerekiyor ve bu lityum iyon bataryalarla kıyaslandığında oldukça uzun bir süre alıyor. Bir lityum iyon batarya küçük bir besleme tesisi tarafından bir kaç saatte doldurulabiliyor. Doğal olarak lityum iyon bataryaların yeni jenerasyon bataryaları kullanan denizaltılara taktik avantajlar kazandırması bekleniyor.
Japonya’nın öncülüğünde gelişen bu teknoloji uzmanlara göre denizaltıların tamamındaki batarya uygulamalarını dönüştürecek Donanma modernizasyonlarıyla zaman içinde kurşun asitli bataryaların kaybolduğunu göreceğiz. Uygulamanın ne kadar önemli ve ilginç olduğunu anlamak için şöyle bir mukayese faydalı olacak. Biz günümüzde lityum iyon bataryaları akıllı telefonlarda kullanıyoruz. Yani bu gelişme bir keşif değil, büyük ölçekte bir inovasyon ve uygulama aslında. Bunun anlamı ise endüstriyel uygulamaların çok hızlı bir şekilde mevcut envanterlere yayılabileceği.
Denizaltıda Lityum İyon Kazası
Bu teknolojide en büyük endişe lityum iyon pillerin kıvılcım çıkarmaya ve yangın başlatmaya eğilimli olması ve yangın denizaltı gibi kapalı ortamlar için çok büyük bir risk. Daha güvenli olduğu kabul edilen klasik bataryalar bile büyük yangın riskleri taşıyor örneğin geçtiğimiz günlerde Losharik denizaltısının batarya bölümünde başlayan yangın 14 mürettebatın ölümüne sebep olmuştu ve bu ilk kaza değildi. Bataryalar hali hazırda bu kadar fazla yangın riski içeriyorken Japonların Lityum bataryaları nasıl yangın riskine karşı güvenli hale getirdiği büyük soru işareti.
Japon Denizaltıların Diğer Avantajları
Yeni batarya sistemleri ile elde edilen taktik avantajların yanı sıra yeni jenerasyon Japon denizaltıların da havadan bağımsız başlatma, ateşleme sistemleri bulunuyor. Bu sistem kapalı çevrimli dizel motorların denizin altındayken pervaneyi döndürmek için gerekli olan enerjiyi üretmesini ve başlatma için gerekli olan ateşlemeyi yapmasını sağlıyor. Bu durum muharip pozisyonlarda veya baskı altında enerji tasarrufu, denizaltının yüzeye bağımlılığının azaltılması gibi taktik avantajlar oluşturan diğer bir unsur.
Netice itibariyle Japonya’nın, ABD destekli yeni silahlanma ve ordu modernizasyon programı yolunda gidiyor gibi görünüyor. Lityum iyon bataryaları ve yeni ateşleme sistemlerini denizaltılarında kullanacak sonraki ülke ise Güney Kore olacak. Güney Kore’nin de benzer bir denizaltı programını başlattığı ve yakında benzer denizaltıları suya indireceği ön görülüyor.
İlgili Yazılar : https://savunma-sanayi.com/nukleer-denizaltilar/
1 Yorum
Pingback: Denizaltıların Gelişimi ve Dünya Üzerindeki Filolar | Savunma Sanayi